Teraz jest 10 wrz 2010, o 17:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czołg w Kożuchowie 
Autor Wiadomość

Post Re: Czołg w Kożuchowie
..."Myślę że ten czołg to wogóle nie istnieje.Kto go widział jak on się z torów zsunął?
Kto widział jak on ostrzeliwał Kożuchów?"....

Zapewne swiadkowie tych zdarzen juz dawno nie zyja....
Nie dowodzi to tezy, ze zdarzenie nie mialo miejsca, lub ze nie moglo miec. Ja dobrze pamietam co widzialem w wodzie ;)
Badajacy ten teren z urzadzeniem do wykrywania metalu stwierdzili bardzo silne tlo ferrytowe w ziemi na glebokosci kilku metrow. Takiego tla nie daja jakies blaszane garnki, puszki i inne smieci. No tak, to takze nie jest dowodem.
Pozostaje poczekac do wykopalisk.....

14 lut 2010, o 22:01

jackus64 napisał(a):
Ciekawym tematu tajemnic Kozuchowa polecam zbadanie co tak naprawde kryje lesna gorka za osiedlem i gospodarstwem panstwa Werszko....na wysokosci Czciradza ;)

Jeżeli coś ciekawego to proponuje założyć nowy wątek - może dowiemy się czegoś więcej na temat tego miejsca.

15 lut 2010, o 12:46
Zobacz profil ICQ

lukas125p napisał(a):
jackus64 napisał(a):
Ciekawym tematu tajemnic Kozuchowa polecam zbadanie co tak naprawde kryje lesna gorka za osiedlem i gospodarstwem panstwa Werszko....na wysokosci Czciradza ;)

Jeżeli coś ciekawego to proponuje założyć nowy wątek - może dowiemy się czegoś więcej na temat tego miejsca.

Ja też jestem zainteresowany :!:

15 lut 2010, o 12:50
Zobacz profil WWW

Witam panów niecierpliwych. Mam komunikat wszystko jest zalatwione oraz zgoda właściciela. teraz czekamy na pogodę i trochę wolnego czsu.pozdrawiam ;)

27 lut 2010, o 15:24

Możesz napisać coś więcej?
Co jest załatwione i z kim?

27 lut 2010, o 15:43
Zobacz profil WWW

oczywiście zgoda właściciela działki to chyba jasne.można robić pomiary,ale to wkrótce

28 lut 2010, o 01:36

Uważaj żeby się nie wkopać. Sama zgoda właściciela nie wystarczy.
Znalezisko musicie zgłosić do konserwatora zabytków. On dopiero wyda zezwolenie i zadecyduje o jego losie. Powinna też o tym chyba wiedzieć Policja. Mają obowiązek zabezpieczyć teren. Poza tym pomyślcie o ewentualnych niewypałach. Pamiętajcie też że wszystko co leży w ziemi należy do Skarbu Państwa.
Podstawa:
Ustawa o ochronie zabytków(Dz. U. Nr 162, poz. 1568):
  • art.35,ust.1,2:
    1. Przedmioty będące zabytkami archeologicznymi odkrytymi, przypadkowo znalezionymi albo pozyskanymi w wyniku badań archeologicznych, stanowią własność Skarbu Państwa.
    2. Własność Skarbu Państwa stanowią również przedmioty będące zabytkami archeologicznymi,pozyskane w wyniku poszukiwań, o których mowa w art. 36 ust. 1 pkt 12.
  • Art.36,ust.1,pkt12 :
    poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.

28 lut 2010, o 02:34
Zobacz profil WWW

Tak wiem to wsztstko. Jak juz wcześniej pisałem wszystko jest załatwione.Ta grupa eksploratorów zajmowała się taką sprawą nie jeden raz.oto nazwa gruy Stowarzyszenie archeologii ochrony zabytków militarnych "Perkun" Tylko tyle narazie czekamy na ładną pogodę

28 lut 2010, o 11:13

Proponuje poczytac jak takie "wykopki" wygladaja i zrozumiec o jaka kase idzie "walka"......

http://www.wolf.pl/wywiad.html

aha.....wczoraj na Polsat Play byl program o wydobyciu z Czarnej Nidy Pantery i jej rekonstrukcji. Jak skoncza bedzie wygladac (i jezdzic) jak prosto z fabryki :D

a co do T-34 ......to przypomnial mi sie taki polski film: "Szczesciarz Antoni"
:lol:

3 mar 2010, o 20:06

Tak tylko szkoda że ta Pantera odzyskała siły daleko od miejsca wydobycia,ale program spoko.a co do Szczesciarza Antoniego to fajny film ;) tez chciałbym mieć taki mebel w domu.... tylko co na to żona :D
jackus64 fajny wywiad nie widziałem go

5 mar 2010, o 18:53
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona